Ada Sahilleri

24 Eylül 2013 | Aslıhan Işın | müzikomani

Ada Sahilleri hicaz makamında bir şarkı; eskiler onu daha çok Hamiyet Yüceses ve Safiye Ayla’nın sesinden bilir. Ama kimse Ada Sahilleri şarkısının bilinen bir bestecisi olmadığını bilmez. Klasik Türk müziği literatüründe İstanbul Türküsü olarak da bilinen Ada Sahilleri üç kıtada söylenen, anonim bir şarkıdır.

Adı aynı zamanda İstanbul Türküsü idi, fakat çok uzun yıllar önce İstanbul sınırlarını aştı. Sebebi, Osmanlı’nın geniş sınırlara yayılmış coğrafyası olarak açıklansa da, yıllar içinde farklı kültürlerin ve dillerin şarkısı oldu. Üstelik gittiği her yerde, Ortadoğu, Ege ve Balkanlar’da da en az bizdeki kadar sevilecekti. Adına, Ortadoğu’da Qadduk al-Mayyas, Ege’de Matia Mou dendi. Ahmet Kaya gibi farklı müzik yaklaşımı olanlar da, genç nesil de Ada Sahilleri’ni yeniden yorumlayacak ve hatta fasıllar yine onsuz olmayacaktı.

Yunanca sözleriyle, 2000 yılında İstanbul Radyosu sanatçısı Melihat Gülses İstanbul’dan Atina’ya Türküler albümünde şarkının yarısını Türkçe, yarısını Yunanca söylediğinde duyuldu. Benzer bir albüm Candan Erçetin’den 2005 yılında geldi. Aman Doktor albümünde o da Ege’nin iki yakasındaki kültürlere ait, ortak şarkıları hem Türkçe hem Yunanca söyleyecek, Matia mou (Matia moy)- Ada Sahilleri de bu şarkılardan biri olacaktı.

Mısır, bu şarkının yaygın olarak söylendiği ülkelerden biriydi, ancak Ortadoğu dünyasının bir klasiği olduğunu Yeni Dünya Müzik tarafından derlenen Arap Müzik Dünyası Antolojisi albümü tescilledi. Şarkı, bu albümde Qadduk al-Mayyas adıyla, Suriye’nin ünlü şarkıcısı Sabah Fahri (Sabah Fakhri) tarafından seslendirildi. Yine Ortadoğu’nun ünlü şarkıcılarından Asala Nasri (Asalah Nasri), şarkıyı dünyanın dört bir yanındaki konserlerinde söyleyecek, konser kayıtları büyük bir zevkle izlenerek şarkı duyulacaktı.

Ada Sahilleri bir yandan neşeli, davetkar ve umutlu, bir yanıyla sanki sevgili o adaya hiç gelmeyecekmiş gibi hissettiren, hüzünlü bir şarkı. Ve çok güçlü bir beste… Öyle ki, Stavros Pazarentsis, yani Yunanistan’ın klarnet ustası sözlere gerek kalmadan şarkıyı yorumlayacak, notalar kendi başına zaten her şeyi anlatacaktı. Ada Sahilleri’ni yorumlayan virtüöz, ayrıca ilk albümü My Dream’in ardından Hüsnü Şenlendirici’nin televizyon programına konuk oldu.

Şarkının Balkan yorumu bir Shantel (Stefan Hantel) düzenlemesi… Shantel, geleneksel Balkan şarkılarıyla elektronik altyapılı müzik yapan bir disk jokey. Genellikle Sırpça ve Makedonca şarkılar seçti, özellikle Çingeneler onun ilham kaynağı oldu. Ana çizgisi şenlikli şarkılar olan Shantel, özellikle Brenna MacCrimmon ile çalışmayı çok sevdi. Brenna MacCrimmon ise Kanadalı bir şarkıcı. Balkan ve Türk müziğine özel bir merakı var. Çok iyi Türkçe konuşan, Türkçe şarkılar söyleyen ve bağlama çalan MacCrimmon, Türk müzik gruplarıyla çalıştı. Shantel’in 2009 yılında yaptığı Planet Paprika albümünde, Ada Sahilleri’nin bir versiyonu olan Eyes of Mine’ı Mac Crimmon yorumlayacaktı.

Böylece Ada Sahilleri bu yüzyılda bile üç kıtada, pek çok ülkede söylenmeye devam edecek, her zamanki gibi çok sevilecekti. Müziğin dili yok, duygulara tercüman olan güçlü besteler var. Coğrafyalar sadece insanları sınırlıyor, şarkılar ise alabildiğine özgür!

The following two tabs change content below.

Aslıhan Işın

1995 yılında Bilkent Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Dergicilik kariyerine Hürriyet Dergi Grubu’nda, Art+Decor Dergisi’nde muhabirlik yaparak başladı. Dekorasyon, seyahat, kadın, yaşam, yemek dergilerinde editör, yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Dergicilik kariyeri boyunca seyahat, havayolu, yemek – içki kültürü, moda ve mücevher dergilerine bağımsız yazarlık yaptı. Halen kişisel bloğu için yazıyor, halkla ilişkiler yöneticisi ve editör olarak çalışıyor. Gezip gördüğü ülkelerden aldığı kitap ayracı, gazete ve kartlarla başlangıcını oluşturduğu koleksiyonlarına, 45’lik plaklar ve dergilerden oluşan küçük çaplı yeni koleksiyonlar ekliyor.

Son Yazıları Aslıhan Işın (Tüm Yazıları)

Bu yazıyı beğendiniz mi? Lütfen Paylaşın!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir